Consiliul de securitate al ONU a început o sesiune privind Ucraina

Rezoluția propusă de SUA este de asemenea așteptată să fie luată în considerare de cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU în câteva zile, a declarat joi pentru Reuters un înalt oficial al administrației americane care a dorit să rămână anonim.

Deși se așteaptă ca Rusia să se opună rezoluției, Washingtonul și aliații văd acest vot ca o șansă de a arăta că Moscova este izolată de acțiunile sale.

Diplomații raportează că cel puțin 11 membri sunt așteptați să voteze pentru, nu se știe încă cum vor vorbi China, India și Emiratele Arabe Unite, iar secretarul de Stat american Anthony Blinken a vorbit joi cu colegii din India și Emiratele Arabe Unite Despre Ucraina, a declarat departamentul de Stat.

Proiectul de rezoluție al Consiliului de securitate, care a fost revizuit de Reuters, condamnă „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei și solicită „retragerea imediată, completă și necondiționată a tuturor forțelor sale militare”, precum și retragerea recunoașterii Republicilor autoproclamate din estul Ucrainei.

Textul confirmă ” angajamentul SB ONU față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.”

Rusia este unul dintre membrii Consiliului de securitate cu drept de veto, alături de Statele Unite, China, Franța și Regatul Unit.

Este de așteptat ca situația din SB ONU se va repeta din 2014. după ce Crimeea s-a alăturat Rusiei și când o rezoluție propusă de Statele Unite și care se opune unui referendum privind statutul Crimeei, care cere țărilor să nu recunoască, a fost susținută de 13 membri, în timp ce China a fost reținută, iar Rusia s-a opus, relatează Reuters.

Apoi, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care declară referendumul invalid, care a fost susținut de 100 de membri, 11 au fost împotrivă și 58 s-au abținut, în timp ce douăzeci de țări nu au votat.