Casa Albă: Biden a ordonat să nu trimită trupe în Ucraina

El a calculat că președintele rus Vladimir Putin a eșuat în scopul său de a diviza Occidentul și a spus că NATO va continua să deschidă ușile statelor europene care își împărtășesc valorile și care ar putea revendica într-o zi aderarea la Alianță.

În timp ce președintele Putin amenință bazele păcii și securității internaționale, NATO arată încă o dată că susține libertatea și democrația. După cum am spus ieri, Statele Unite vor apăra fiecare pedală a teritoriului NATO, a declarat Biden într-o declarație după summitul virtual al liderilor NATO, Vocea Americii.

El a reiterat că angajamentul SUA față de membrul celor cinci tratate Nord-Atlantice este ferm și a reamintit că a ordonat desfășurarea de forțe suplimentare pentru a consolida capacitățile NATO în Europa în sprijinul aliaților NATO.

Salut decizia de a activa planurile de apărare ale NATO și elementele unei forțe de răspuns pentru consolidarea poziției comune, precum și anunțul aliaților noștri cu privire la desfășurarea de Forțe Terestre și aerospațiale suplimentare la granița de Est și forțe navale din nord până la Marea Mediterană.

Parteneri apropiați Suedia, Finlanda și Uniunea Europeană ni s-au alăturat astăzi. Președintele Putin a eșuat în scopul său de a diviza Occidentul. Președintele american a spus că NATO nu a fost niciodată atât de unic și decisiv.

El a adăugat că imediat după summit a vorbit cu Președintele Ucrainei.

Am salutat acțiunile curajoase ale poporului ucrainean care luptă pentru a-și apăra țara. L-am informat despre actuala economie, umanitară și securitatea Statelor Unite și despre eforturile noastre continue de a încuraja alte țări să ofere asistență similară.