În prezent, este cel mai important pentru noi să pregătim bine oracolele pentru însămânțarea de primăvară a culturilor primare, deoarece depinde, printre altele, de ce recolte vom avea în timpul recoltei.
Conform statisticilor oficiale, în timpul recoltării grâului anul trecut am primit 3,5 milioane de tone, ceea ce este suficient pentru nevoile interne și pentru export, doar pentru că vânzările nu corespund cu volumul dorit. În șapte luni am vândut doar 75.000 de tone de făină în fiecare lună pentru 10.000 de tone fiecare.
– Acum nu știm ce să facem cu făină și grâu, a cărui culoar de recoltare am salutat cu 800.000 de tone de stocuri de tranziție – a spus „jurnal” director al „Zdravko Shayatovich. – Am vândut doar 681.000 de tone de grâu în șapte luni și am putea vinde grâu și făină de două ori fără a limita nevoile interne, pur și simplu nu avem clienți.
El a subliniat că nu există niciun motiv să vă faceți griji că nu vom avea făină și grâu, deoarece aproximativ 630.000 de hectare de cereale au fost semănate toamna, iar în iunie va fi o nouă recoltă și o nouă recoltă.
Producem peste un milion de tone de legume pe an
Nici măcar nu suntem puțini în legume. În 2021. în acest an am produs aproximativ 1.050.000 de tone de legume destinate utilizării proaspete, iar în scopul industriei prelucrătoare 11 tipuri de legume, conduse de statistici oficiale. Imalismo și aproximativ 400.000 de tone de legume diferite în producția de grădină destinate consumului în gospodării. Au existat, de asemenea, aproximativ 245.000 de tone de legume în diferite forme de spațiu protejat.
Producția internă, potrivit dr.Boris Adamovich de la Facultatea de agricultură din Novi Sad, satisface în principal nevoile populației indigene, dar în același timp cumpărăm și vindem legume pe alte piețe.
– Aproximativ 200.000 de tone de legume sunt exportate din Republica Serbia, iar mai ales castraveții, ardeii, morcovii, ceapa și roșiile merg pe piața externă. În același timp, cumpărăm legume din alte țări ale mediului, Cel mai adesea acestea sunt legume praday timpurii, ardei și castraveți din Grecia, Albania și Macedonia de Nord.
– Semănăm porumb pe aproximativ un milion de hectare și îl avem pentru nevoile interne și ar trebui să vă reamintim că suntem al zecelea cel mai mare exportator de porumb din lume. Cererea internă de ulei comestibil pe an este de aproximativ 120.000 de tone, iar anul trecut am primit 650.000 de tone de recoltă de floarea soarelui.
Analistul agricol de la New Now Branislav Gulan spune că avem destule din toate și nu există niciun motiv să vă faceți griji. Dacă avem ceva, atunci, potrivit lui, alimentele ar trebui promovate în industrie, aplicând un concept diferit de politică agricolă.
– Agrarul Serbiei este devastat, nu este competitiv pe piața mondială și în ultimele trei decenii și jumătate, creșterea producției este de doar 0,45 la sută – susține Gulan, adăugând că, în ciuda unui rezultat atât de rău, exportăm alimente, de exemplu, cumpărăm pe stradă, deși uneori o facem inutil și punem în pericol producția internă.
Suntem subțiri, subliniază Gulan, în creșterea animalelor, dar acest lucru nu înseamnă că nu avem carne pentru nevoile interne.
– Avem doar aproximativ 500.000 de vite, mai puțin de 2,5 milioane de porci, 1,7 milioane de oi, 196.000 de capre, aproximativ 26 de milioane de păsări de curte, aproximativ 14.000 de cai, 1.000 de măgari și aproximativ 1,5 milioane de societăți de albine. Și ar trebui să avem cel puțin 1,6 milioane de vite, trei milioane de oi, 6,5 milioane de porci, 95 de milioane de pui și opt milioane de Coca-Cola, zeci de mii de cai și câteva mii de măgari, pentru că avem suficient porumb pentru a hrăni această cantitate de gât”, spune Gulan.