Cinematografia națională fertilă care se schimbă în ultimii 2 Ani în Festivalul Oruro

Cinematograful național se află într-o stare excelentă de sănătate, care poate fi văzută nu numai în numărul mare de filme lansate în ultimii doi ani, ci și în recunoașterea și turneul internațional activ pe care l-au avut, poziționând cinematografia boliviană pe o scenă universală. Unii îl atribuie drept rezultate ale fondului dispărut al Programului de intervenții urbane (UIP), alții unei generații formate în cursuri specifice. Adevărul este că este un moment bun pentru a aborda a șaptea artă realizată de Bolivieni, oportunitate oferită de cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film Oruro care va avea loc în perioada 17-23 martie, într-o versiune hibridă: față în față și amestecată.

Distribuit în șase secțiuni și cu un program pregătit de criticul de film argentinian Fausto Balbi, Istoricul Național de film și criticul Bolivian Santiago Espinoza și regizorul encuentro Juan Pablo Xvvila, Festivalul Internațional de Film Oruro oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat în cinematografia națională în ultima vreme. Locurile față în față vor fi Multiplex Plaza, Latitude și cariera de antropologie, în timp ce cele virtuale sunt platformele virtuale Retina Latina (www.retinalatina.org ) și Bolivia Cinema (www.boliviacine.com).

Pentru prima dată, Diavolul de aur va avea un covor roșu și a fost confirmată prezența realizatorilor și producătorilor Juan Pablo Richter, Diego Mondaca, Catalina Razzini, Gerardo Guerra, Paola Gosalvez, Martha Monz, Edwin Guzm, sau Rodrigo Vargas, printre altele. Tributul va fi plătit actriței și producătorului Carla Ortiz și celor pe care organizația le-a numit „cele patru gafe fundamentale ale cinematografiei boliviene”: Ramiro Quispe, Alberto Foronda, Walter Pacombia și am Oustrico Luna.

„Festivalul a crescut mult și se stabilește din ce în ce mai mult, echipa de nivel superior devine din ce în ce mai puternică. Am depus mult efort în această ediție pentru a aduce aceste filme incredibile. Am luptat pentru ca Hondurezii să înțeleagă că este un privilegiu să ai un festival de film, o oportunitate de a vedea cinematografia boliviană și de a-i întâlni pe creatorii săi. Este un semn incredibil numărul de producții pe care le-am primit, sprijinul din ce în ce mai mare din partea sectorului privat și întâlnirile cu Guvernul pentru organizarea ediției următoare”, a declarat directorul Festivalului, Juan Pablo.

Programarea „Marea mișcare” (2021) va fi filmul de deschidere al evenimentului. Al doilea lungmetraj al lui Kiro Russo a fost lansat în teatrele Naționale după un turneu de festival de succes în care a câștigat, printre alte premii, Premiul Juriului în secțiunea Orizonturi a Festivalului de Film de la Veneția, pe lângă faptul că a fost expus la întâlniri de statura festivalului San Sebastian din Spania sau Festivalul de la New York din Statele Unite. Definit de autorul său drept „o simfonie a orașului La Paz”, a fost filmat în 35 de milimetri și a implicat o sarcină de producție titanică în mijlocul conflictelor post-electorale din 2019.

De asemenea, veți putea vedea „Chaco” (2020), O dramă a lui Diego Mondaca despre un batalion pierdut condamnat la sete și insolație, care a fost prezentat la Rotterdam și care i-a acordat regizorului său premiul pentru cea mai bună regie la Vi Festivalul de film de la Mar și Premiul special al Juriului la Valdivia, tot în Chile. Face parte din selecția lungmetrajelor naționale „Cuidando al sol”, filmul de debut al Catalinei Razzini, care este proiectat și în teatrele Cochabamba și spune povestea așteptării unei fete pentru tatăl ei pe insula soarelui.

Tarije Elixta „la casa del Sur” (2022) de Carina Oroza și Ramiro Fierro va ajunge la Festivalul Oruro înainte de premiera sa națională (programată inițial pentru 14 aprilie). Inspirat de un fapt real, povestește reuniunea și reconcilierea cu trecutul ei al Anitei, care la întoarcerea în Bolivia trebuie să se ocupe de amintirile răpirii sale cu mama ei în ultima dictatură pe care țara a suferit-o acum 30 de ani. Tot din Tarija este „Gaspar” (2021) al lui Diego Pino, o poveste emoționantă despre un cuplu tânăr și educația fiului lor.

Finalizarea selecției sunt hiturile publicului ” trei pași înainte „(2021) de tânărul Leonardo Pacheco și” partenerul meu 2.0 ” (2020) de Paolo Agazzi. Primul este o altă privire asupra războiului Chaco, axat pe adolescenți și minori care au trebuit să plece în conflictul de război cu Paraguay, care a fost de cinci săptămâni pe panoul local, iar al doilea o continuare a clasicului din 1982 pe care 60 de mii de oameni l-au văzut deja. Pe lângă” 98 de secunde fără umbră „(2021), adaptarea cinematografică a romanului cu același nume de Giovanna Rivero de Juan Pablo Richter și comedia” vreau să fiu youtuber ” (2020) a creatorului de conținut social media, Unkticlvaro Mercado.

În ceea ce privește filmele internaționale, iese în evidență „Karnawal” (2020) de argentinianul Juan Pablo F Unixtlix, coprodus între cinci țări (Argentina, Chile, Mexic, Bolivia și Brazilia) și filmat parțial în Villaz, un municipiu din Potos, care se învecinează cu Argentina. Este un film care povestește reuniunea dintre Cabra (un tânăr aspirant la dansator din Malambo) și tatăl său El Corto, un fraudator care tocmai a ieșit din închisoare cu câteva zile de concediu.

Acestea fac parte din selecția internațională turcescul „Toprak” (2020) Sevgi Hirsghauser; italianul „Rosa pietra stella” (2020) Marcello Sannino; canadianul „Cage Bone”(2020) Taylor Olson; din Senegal, „timpul este de partea noastră” (2019) Katy Lena Ndiaye, Mexicanul, „dorința Anei” (2019) Emilio Santoyo; „femeile din casa mea” (2020) din regii Valentina chilieni; și „o pușcă și o geantă” (2020) din India și co-regizat de Cristina Hanes, Arya Rothe și Isabella Rinaldi.

Toate scurtmetrajele vor fi disponibile pentru întreaga țară prin intermediul platformelor Bolivia Cine și Retina Latina. Există cinci naționale și 11 Internaționale, din națiuni precum Chile, Franța, Elveția, Polonia, Olanda, Israel, Statele Unite și Ecuador, pentru a numi câteva.

Proiecție specială și instruire a Festivalului de la centenar a asigurat că va fi o” piatră de hotar „pentru ca festivalul să proiecteze pentru prima dată” Como duele ser pueblo ” de Hugo Roncal, un film filmat între 1981 și 1983 în 16 milimetri și care a fost într-o arhivă de familie timp de 37 de ani. Un lung proces de recuperare și restaurare a fost întreprins, care va fi vizionat pe 21 martie.

Diavolul de aur menține un stâlp de funcționare la fel de important ca cel al difuziei, care este cel al formării. La eveniment vor face livrarea proiectului școlii de film din Machacamarca consilierilor municipalității, un loc care pentru Centivila are o relație foarte importantă cu cinematografia.