Radomir de la Cacak produce acest tratament pe o tonă iese din Atelier; produsul său călătorește în întreaga lume

Pe lângă coniac, o bună parte din Pruna sârbă va fi uscată și, astfel, destinația sa va fi piețele din toate țările europene.

Radomir Ljuji a reușit să-și mențină producția de prune uscate la un nivel mediu, astfel că aproximativ o sută de tone din acest tratament natural au ieșit din uscătorul său.

– În fiecare an uscăm o sută de tone, aveam puțin din fructele noastre, chiar dacă avem șapte hectare de prune, nu aveam nici măcar 30 la sută din fructele pe care trebuia să le avem. Pruna a luat o întorsătură ciudată anul acesta, s-a simțit bine când s-a maturizat, dar este plină de apă, este dură și nu am avut o astfel de prună până acum, a spus acest pomicultor pentru Rina.

Și pe piață, producătorii sârbi așteptau un adversar neașteptat. O țară îndepărtată din America de sud, cu eforturi minime și cu ajutorul unui climat favorabil, a exportat un produs destul de ieftin pe piața europeană. Cu toate acestea, prunele sârbe au rămas cumpărători fideli permanenți.

– Clienții sunt în mod tradițional ai noștri aici, în Serbia, iar Grecia este actuală deocamdată, încercăm să ne întoarcem puțin în Rusia și avem competiția din Chile care usucă pruna în aer liber, care este gata în 20 de zile. Anul acesta au apărut și au scăzut prețul a 20% din prune – povestea lui Radomir.

Deși cantitățile de prune produse în Serbia sunt drastic mai mici, chiar și atunci când te uiți la perioada de acum un secol, sârbii încă nu au renunțat la această cultură a fructelor.

– Serbia produce astăzi cantități foarte mici de prune uscate în comparație cu vremea de acum o sută de ani, dar suntem încă în vârf în ceea ce privește exporturile de prune uscate, așa că astăzi suntem pe locul zece – spune Darko Jevremovic, directorul Institutului pentru pomicultură din Cacak.

Încă nu este adevărat că doar Serbia a rămas printre prune, o bună parte din fructe a ajuns în coniac și până la 20.000 de tone au fost uscate pentru piața greacă sau pentru o altă piață externă.