Serbia la Marea Mediterană după cacanski Kiwi, olive a dat naștere în Obrenovac,” înecat ” a supraviețuit iernii în grădină

Clima din țara noastră din ultimii ani amintește din ce în ce mai mult de Marea Mediterană, care pare a fi bună pentru iubitorii de fructe sudice și tropicale.

După Kiwi care a născut în Cacak și dă un randament de până la 200 kg pe an, au dat naștere și bananelor. Portocalele și lămâile sunt deja ca și cum ar fi fructe domestice, dar nimeni nu se aștepta să poată produce măsline în Serbia – și în Obrenovac.

Acesta este sezonul Filipinez 2017. în Grecia, a cumpărat două măsline într-o oală. Au făcut progrese bune și, când au devenit prea mari pentru a fi în casă, le-a dus pe terasă.

Nu avea prea multe speranțe de supraviețuire, dar spre surprinderea întregii gospodării au început să nască.

El a spus portalului Q1info că îi plac ca plante ornamentale pe care le poate păstra în casă, dar a obținut mai mult decât atât.

– Când au crescut mult, am scos măslinele pe terasă, iar iarna le-am pus jos în pivniță. Dar întunericul nu le-a plăcut, au căutat lumină. Frunza a început să se îngălbenească, așa că le-am scos din nou. Deoarece măslinul este o plantă care iubește vremea caldă și nu tolerează frigul, a trebuit să-i protejez de îngheț-a spus și a adăugat interlocutorul nostru:

– Nu credeam că va rezista iernii, deoarece condițiile de măsline din verdeața noastră nu ne favorizează. Le place căldura. Dar, spre surprinderea tuturor, ea a înflorit primăvara și înainte de toamnă a născut. Chiar dacă erau în oală, aveam aproximativ un kilogram de fructe.

Olive preferă pozițiile însorite și calde și nu se recomandă plantarea în zone în care temperatura scade de obicei sub -4 până la -5 C.

Este foarte rezistent la secetă. Înflorește în luna mai, florile sale sunt de culoare crem-gălbuie-albicioasă și minuscule. Fructele poartă toamna, iar fructele sunt osicule, care pot fi recoltate din octombrie până în ianuarie.

Cu toate acestea, pe măsură ce măslinii au crescut, nu mai era loc pentru ei pe terasă. Peștele nu a avut de ales decât să le planteze în curte într-un loc permanent.

Le-am mutat în grădină în 2021. ani. Am citit că pot rezista doar la temperaturi de până la -7 CP, așa că le-am înecat bine. Am făcut dulapuri din șipci deasupra lor și le-am răsucit în pâslă, folie și agrotextil. Au supraviețuit în acea iarnă și au născut din nou”, a spus el.