Sfârșitul secolului: războiul continuă să-și lase amprenta asupra conjuncturii

Conform sondajului din iulie al cercetătorului economic de la sfârșitul secolului, sentimentul populației și al întreprinderilor s-a deteriorat: indicele populației interpretat pe o scară de la minus 100 la plus 100 a scăzut de la minus 14,7 la minus 16,8, iar valoarea indicatorului corporativ a scăzut de la minus 14,0 la minus 19,0.

Într–o declarație care anunță rezultatele sondajului joi, sfârșitul secolului a subliniat că scăderea indicatorilor continuă să fie cauzată de incertitudinea generată de războiul ruso-ucrainean și de sancțiunile economice, precum și de o volatilitate mai mare pe piețele valutare, monetare, obligațiuni și mărfuri. Sentimentul Economic se va îmbunătăți odată ce războiul se va termina și piețele de energie vor înceta să mai fie instabile și prețurile vor scădea.

Doi dintre subindicii indicelui activității economice cu amănuntul au scăzut și doi s-au îmbunătățit față de luna precedentă. Situația ocupării forței de muncă rămâne cea mai favorabilă, deși valoarea acesteia a scăzut de la +4,4 la +2,9 în luna precedentă, dar a rămas în teritoriu pozitiv. Percepția gospodăriilor asupra evoluției inflației a fost cea mai nefavorabilă, cu toate acestea, Subindexul său s-a îmbunătățit ușor de la -83,6 la -82,5. Evaluarea mediului economic s-a deteriorat de la -21,6 puncte în luna precedentă la -26,5, iar după -13,3 a devenit -14,8.

Conform analizei, populația este mai pesimistă cu privire la evoluția situației economice din ultimul an. Acest lucru se datorează faptului că proporția deteriorării semnificative a fost așteptată de la 36, 0 la sută în luna precedentă la 39, 1 la sută, în timp ce o ușoară îmbunătățire a fost așteptată cu 15, 5 la sută (17, 4 la sută în iunie) și o îmbunătățire semnificativă a fost așteptată cu 6, 3 la sută (și 6, 4 la sută în luna precedentă).

Percepția gospodăriilor asupra situației economiilor proprii pentru următorul an s-a deteriorat, ceea ce continuă să fie cauzat de perspectivele ridicate ale inflației. În timp ce în iunie 17, 8 la sută au spus că vor economisi mult mai puțin în anul următor decât înainte, până în iulie această cifră a crescut la 25, 0 la sută. Economiile nemodificate față de luna precedentă (39.7 la sută) au fost prognozate cu aproape 5 puncte procentuale mai puțin de 34.8 la sută.

În studiul companiei, valorile tuturor celor patru subindici au devenit mai puțin favorabile față de luna precedentă. Mediul economic a scăzut de la -28,8 la -37,4 în luna precedentă, de la -8,9 la -18,5 în mediul industrial, de la -9,0 la -12,2 în mediul de producție și de la -19,8 la -24,4 în mediul de afaceri.

Sfârșitul secolului a subliniat, de asemenea, că a existat o schimbare negativă semnificativă în evaluarea situației economice a companiilor în anul următor, deoarece o deteriorare semnificativă a fost proiectată la 27,9 la sută în loc de 37,0 la sută în iunie, iar o ușoară deteriorare a fost proiectată la aproape același 35,2 la sută în loc de 34,0 la sută. Proporția celor care se așteptau la o ușoară îmbunătățire a scăzut de la 13,5% la 11,0%, iar proporția celor care se așteptau la o îmbunătățire semnificativă a scăzut de la 2,4% la 2,0%.

În același timp, a existat o ușoară îmbunătățire în creșterea resurselor necesare pentru dezvoltarea afacerilor. În loc de 17, 2 la sută, 18, 0 la sută dintre companii nu au deloc dificultăți, iar în loc de 24, 3 la sută, 25, 0 la sută nu au dificultăți în obținerea fondurilor necesare dezvoltării, a spus sfârșitul secolului.