Tot mai multe țări se opun reducerii consumului de gaze în Europa

Grecia se opune propunerii recente a Comisiei Europene de a reduce consumul de gaze cu cincisprezece la sută în statele membre ale UE, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Jannis Ikonomu, la Atena.

Ministrul Mediului și energiei Kostas Skrekas și-a confirmat de asemenea declarația, care a declarat unui post de radio local că Atena se va alătura pozițiilor portugheze, spaniole, italiene, franceze, malteze și cipriote care s-au opus deja propunerii de la Bruxelles.

Ministrul a spus că Grecia folosește șaptezeci la sută din gazul importat pentru a genera electricitate, astfel încât reducerea propusă la Bruxelles ar afecta grav utilizatorii rezidențiali și corporativi greci. El a spus:

acestea resping nivelul cantității solicitate și nu sunt de acord cu caracterul obligatoriu al măsurii.

Skrekas a adăugat că Grecia a luat deja măsuri pentru a-și reduce consumul de gaze, dorind să – și dubleze producția internă de lignit și, dacă este necesar, să-și schimbe cele cinci centrale electrice pe bază de gaz cu cele pe bază de motorină.

În această privință, ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, a subliniat că țara nu depinde de gazul rusesc și a depus eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii de stocare și lichefiere a gazelor, dar, în același timp, a asigurat spaniolii că nu vor exista restricții pentru familii sau industrie Euronews.com.

– Apărăm valorile europene, dar nu ni se poate cere să facem sacrificii cu privire la care nici măcar nu am fost consultați. Diferența față de alte țări este că nu ne extindem dincolo de potențialul nostru din punct de vedere energetic, a adăugat el.

În propunerea sa de miercuri, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% în opt luni începând cu luna August. Propunerea va fi discutată la o reuniune extraordinară a Consiliului de Miniștri al Uniunii din 26 iulie, a reamintit Biroul de telegraf.

În acest sens, Peter Szijjarto a declarat zilele trecute pentru Fox News că guvernul ungar consideră că propunerea Comisiei este o chestiune foarte serioasă.

– Cred că aceasta este o întrebare prea serioasă pentru a comenta după o declarație de acest tip, așa că așteptăm o propunere scrisă din partea Comisiei și apoi vom putea să ne formulăm poziția.