Yuan depășește Euro companiile globale emit sume record de obligațiuni

Astfel, yuanul chinez a depășit euro în finanțarea comerțului mondial.

Companiile și băncile străine colectează sume record de bani în China continentală și Hong Kong prin emiterea de obligațiuni „Panda” și „dim sum” în yuani, relatează B92.

Obligațiunile Panda încurajează continuu utilizarea renminbi (yuan) ca monedă pentru tranzacțiile financiare, a anunțat banca centrală chineză în octombrie. Acest lucru a motivat băncile să acorde împrumuturi companiilor străine și a permis utilizarea mai largă a yuanului în afara China.In în primele 10 luni ale acestui an, companii precum producătorul German de automobile BMW și banca franceză Credit Agricole, precum și sucursale străine ale firmelor chineze, au ridicat un record de 125,5 miliarde de yuani (. 17,33 miliarde) prin emiterea de obligațiuni Panda, cu 61% mai mult decât anul trecut.


Cooperare pe”centură și drum”

Un val de împrumuturi ale companiilor globale de la băncile chineze a catapultat yuanul pe locul al doilea în finanțarea comerțului mondial, înaintea monedei euro.

Ponderea yuanului în finanțarea comerțului mondial a crescut de la 3,91% la începutul anului la 5,8% în septembrie, potrivit sistemului internațional pentru executarea tranzacțiilor financiare electronice (Swift).

Potrivit B92, dolarul ocupă încă un prim loc convingător, cu o pondere de până la 84,2 la sută.

Banca centrală a Canadei a achiziționat un miliard de yuani la sfârșitul lunii octombrie cu o obligațiune „panda” de trei ani, cu un cupon de 3,2%. Pe piața internă ar trebui să plătească o dobândă de 4, 5 la sută.

În Hong Kong, valoarea obligațiunilor Dim Sum a atins, de asemenea, un nivel record de 343 miliarde de yuani, sărind cu 62% în primele opt luni din aceeași perioadă a anului trecut. Băncile au emis, de asemenea, împrumuturi în moneda chineză.

Creșterea ponderii yuanului în finanțele globale se numără printre prioritățile principale ale Chinei în internaționalizarea monedei naționale, deși recenta creștere pare să se fi concentrat în principal pe afacerile gigantului asiatic.