Ministrul francofon al educației vrea ca Olanda să devină obligatorie în viitor

Ministrul educației pentru Federația Valonia-Bruxelles, Caroline D Unktsir, a indicat că dorește ca cursurile de limbă olandeză sau germană să fie obligatorii pentru elevii de limbă franceză care încep în al treilea an de școală primară.

Dar termenul limită pentru implementarea unei astfel de cerințe este lung: ea speră să facă din aceste cursuri de limbi străine o cerință doar la începutul anului școlar 2027-2028, relatează La Libre.

Cursurile de limbă olandeză sunt deja obligatorii pentru astfel de studenți vorbitori de limbă franceză la Bruxelles și în unele municipalități Valone de-a lungul frontierei lingvistice (Comines-Warneton, Mouscron, Flobecq și Enghien).

Dar în alte părți ale Valoniei, elevii nu iau o a doua limbă până la al cincilea an de școală primară – fie olandeză, engleză sau germană.

Miniștrii vorbitori de limbă olandeză au deplâns de mult faptul că studenții vorbitori de limbă franceză arată aparent mai puțin interes pentru învățarea limbii olandeze decât arată omologii lor vorbitori de limbă olandeză atunci când vine vorba de studierea limbii franceze.

În 2019-2020, 64% dintre elevii din anul șase din Valonia au urmat un curs de limbă olandeză, dar cifra scade la 47% pentru elevii de liceu.

În anul școlar 2020-2021, se estimează că 28% dintre elevii valoni din al șaselea an de învățământ secundar nu au avut niciodată o singură oră de educație olandeză pe parcursul întregii școlarizări.

D inktoxsir dorește să schimbe acest lucru prin obligativitatea lecțiilor de Olandeză începând cu anul școlar 2027-2028.