Noul calendar pentru școlile francofone începe pe 29 August

Modificările calendarului pentru școlile francofone intră în vigoare la 29 August. Ultima zi de luni din August devine acum prima zi a noului an școlar, relatează Bruzz.

Anterior, școala pentru elevii vorbitori de limbă franceză a început la 1 septembrie și s-a încheiat la 30 iunie. Sfârșitul anului școlar va fi prima vineri din iulie, care se încadrează în 2023 pe 7 iulie.

Autoritățile din învățământul francofon au încercat să scurteze vacanța de vară de ceva timp, citând mărturia experților că pauza este prea lungă pentru copii. Pentru a compensa vara mai scurtă, se adaugă o săptămână atât la sărbătorile de toamnă, cât și la cele de primăvară

Acest nou program înseamnă că anul școlar este format din șapte săptămâni de cursuri alternând cu două săptămâni de sărbători.

Școlile vorbitoare de limbă olandeză nu intenționează să facă modificări similare propriilor calendare, invocând probleme mai importante, cum ar fi calitatea educației și lipsa continuă de profesori. De asemenea, școlile din comunitatea de limbă germană nu au planuri de a-și ajusta calendarul.

Unii au criticat discrepanțele care există acum între calendarele școlare, spunând că vor complica vacanțele pentru familiile care au copii care frecventează școli în diferite comunități lingvistice sau vor face mai dificilă organizarea vacanțelor cu prietenii și membrii familiei extinse care frecventează diferite școli.

Companiile de transport Public fac ajustări la orare

Între timp, companiile de transport public STIB și TEC au început deja să își ajusteze orarele pentru a răspunde nevoilor care apar odată cu noul program.

Modificările iau în considerare noile date pentru vacanța de toamnă (24 octombrie-4 noiembrie), sărbătorile de Crăciun (26 decembrie-6 ianuarie), sărbătorile de primăvară (20 februarie-3 martie) și sărbătorile de Paște (1-12 mai).

Orarul galben, care acoperă zilele școlare, va începe pe 29 August, când începe anul școlar francofon.

„În săptămânile în care elevii de limbă olandeză au încă cursuri, vor fi desfășurate linii suplimentare”, a declarat un purtător de cuvânt al STIB pentru Bruzz.

„Acest lucru se va face în urma unor școli mari de limbă olandeză. Dacă sunt necesare ajustări ulterioare, le vom lua în considerare.”

Autobuzele tec din Valonia vor circula mai rar în timpul orelor normale de vârf dimineața și seara în timpul noilor vacanțe școlare.

Cu toate acestea, SNCB declară că intenționează să aștepte și să evalueze situația înainte de a face modificări.

„Vom vedea dacă există de fapt multe schimbări în utilizarea trenurilor în aceste perioade”, a spus un purtător de cuvânt.

„După perioada de Crăciun, vom face o evaluare și, eventual, vom ajusta liniile pentru anul 2023.”