Toate creșele Bruxelles-City pentru a opri utilizarea scutecelor de unică folosință

Orașul Bruxelles a anunțat planurile de a opri utilizarea scutecelor de unică folosință în toate cele 40 de creșe municipale pentru a reduce substanțial deșeurile, după un proces de succes.

Scutecele reutilizabile au fost testate din 2020 în două „eco-creșe” special desemnate în Laeken. După feedback pozitiv, acest lucru va fi extins la fiecare creșă publică din oraș până în 2026.

„Scutecele sunt o sursă uriașă de deșeuri și aceasta este o problemă majoră și îngrijorătoare, cu provocările climatice și de mediu cu care se confruntă toată lumea”, a declarat Arnaud Pinxteren, consilierul orașului Bruxelles responsabil cu facilitățile de îngrijire a copiilor.

„Ne – am asigurat deja că toate scutecele folosite în creșele noastre sunt cât se poate de ecologice-dar am vrut să facem un pas mai departe.”

Cei 1.700 de copii înscriși în creșele orașului trec prin 1,2 milioane de scutece pe an – ceea ce înseamnă 242 de tone de deșeuri care sunt trimise la incinerator.

Scopul este ca scutecele reutilizabile să fie introduse în încă 10 creșe în fiecare an, începând cu 2023, toate cele 40 de creșe făcând trecerea până în 2026. Consiliul Local al Bruxelles-ului va lansa săptămâna aceasta o licitație publică de 168.000 de persoane pentru a găsi un furnizor.

„Putem cumpăra scutece reutilizabile în vrac, ceea ce face posibil să avem prețuri mai competitive”, a spus Pinxteren. „De asemenea, proiectul de lege pentru eliminarea deșeurilor este tot mai mare și mai mare.”

Părinții sunt facturate în prezent 0,88 0,8 pe zi pentru utilizarea scutecelor în creche. Orașul Bruxelles intenționează să mențină această taxă neschimbată, pentru a acoperi costul spălării.