1 mort Ca furtuna neobișnuită din Midwest aduce vânturi de forță de uragan

O persoană a murit în timp ce un sistem puternic de furtuni a străbătut Marile Câmpii și Midwest pe fondul temperaturilor neobișnuit de calde, aducând rafale de vânt cu forță de uragan și depunând tornade raportate în Nebraska, Iowa și Minnesota într-un focar meteorologic descris de experți ca fiind extrem de neobișnuit pentru decembrie.

O semiremorcă lovită de vânturile puternice s-a rostogolit miercuri seara pe autostrada 151 din estul statului Iowa, în timp ce vremea severă se deplasa prin zonă, ucigându-l pe șofer, a declarat patrula de stat din Iowa.

Furtuna s-a deplasat joi la nord de Marile Lacuri în Canada, cu vânturi puternice, zăpadă și condiții periculoase continuând în regiunea Marilor Lacuri superioare, a declarat Serviciul Național de Meteorologie. Peste 400.000 de case și întreprinderi au rămas fără electricitate joi dimineață în Michigan, Wisconsin, Iowa și Kansas, potrivit poweroutage.us, care urmărește rapoartele de utilitate.

O tornadă a fost raportată miercuri în sudul Minnesota și, dacă va fi confirmată, va fi prima dată în decembrie. Comunitatea mică din Hartland, Minnesota, ar fi putut fi cea mai afectată, cu un raport de 35 până la 40 de case care au suferit daune minore, în timp ce câteva întreprinderi au fost grav avariate, a declarat directorul de gestionare a situațiilor de urgență din județ, Rich Hall. Mai multe hambare au fost în jos și acoperișurile au fost suflate de pe unele Hale, a adăugat el.

Vânturile au doborât copaci, membre de copaci și aproape 150 de linii electrice în nordul și vestul Peninsulei inferioare din Michigan. În satul Fruitport din vestul Michigan, vânturile puternice au curățat o porțiune din acoperișul școlii elementare Edgewood, determinând oficialii să închidă joi toate școlile raionale.

Au existat mai mult de 20 de rapoarte de tornadă miercuri în Statele Plains, împrăștiate prin estul Nebraska și Iowa, pe baza rapoartelor preliminare către Centrul de predicție a furtunilor. Ziua a înregistrat, de asemenea, cele mai multe rapoarte de rafale de vânt cu forță de uragan-75 mph (120 kph) sau mai mari — din orice zi din 2004, a spus centrul.

„A avea acest număr de furtuni dăunătoare la un moment dat ar fi neobișnuit în orice moment al anului”, a declarat Brian Barjenbruch, meteorolog la Serviciul Național de Meteorologie din Valley, Nebraska. „Dar să se întâmple acest lucru în decembrie este într-adevăr anormal.”

Sistemul a venit pe urmele tornadelor devastatoare weekendul trecut, care au tăiat o cale prin state, inclusiv Arkansas, Missouri, Tennessee, Illinois și Kentucky, ucigând mai mult de 85 de persoane.

Miercuri, au fost raportate cel puțin 59 de rafale de vânt cu forță de uragan, care au depășit 53 înregistrate în August. 10, 2020, când o furtună rară de vânt derecho a lovit Iowa, a spus Centrul de predicție a furtunilor. Cu toate acestea, distrugerea de miercuri a fost mult mai puțin severă decât ceea ce a văzut Iowa din derecho 2020, care a provocat daune de miliarde de dolari.

Vânturile puternice au provocat, de asemenea, praf care a redus vizibilitatea la zero la vest de Wakeeney, Kansas, a declarat departamentul de Stat al Transporturilor, și a provocat cel puțin patru semiremorci să sufle. Oficialii din Kansas au închis interstatal 70 de la granița Colorado la Salina, precum și toate autostrăzile de Stat din nouă județe din nord-vestul Kansas.

Praful și fumul de la diferite incendii din Kansas au fost transportate spre nord de furtună și s-au concentrat peste părți din Kansas, Nebraska și Iowa, ceea ce a dus la o scădere dramatică a calității aerului în aceste zone miercuri seara și la o recomandare din partea serviciului meteorologic pentru ca oamenii să rămână în interior. Mirosul de fum din incendii a dat naștere, de asemenea, unei mulțimi de apeluri către dispecerii de urgență deja impozitați Din Omaha și alte comunități de la oameni care raportează mirosul de fum.

Serviciul Național de Meteorologie a emis o avertizare de vânt puternic pentru o zonă care se întinde de la New Mexico La Upper Michigan, inclusiv Wisconsin și Illinois. Rafale care au atins 80 mph (129 kph) au fost înregistrate în Texas Panhandle și vestul Kansas. Serviciul meteorologic a declarat că un site automat de observare din Lamar, Colorado, a înregistrat o rafală de 107 mph (172 kph) miercuri dimineață. Rafale de vânt de 100 mph au fost raportate în Russell, Kansas.

Greg Butcher, administratorul orașului Seward, Nebraska, a declarat că stătea în biroul său de la primărie miercuri, când a văzut un zid uriaș de nori care se îndrepta spre el. Butcher a spus că se pregătește pentru o lovitură majoră, dar până acum cele mai grave daune par a fi câțiva stâlpi de telefon răsturnați.

„Am avut noroc”, a spus Butcher. „A venit foarte repede.”

Oamenii de știință spun că evenimentele meteorologice extreme și temperaturile mai calde, la fel ca ceea ce se întâmplă, sunt mai susceptibile să apară cu schimbările climatice cauzate de om. Cu toate acestea, atribuirea științifică a unui eveniment specific ca acest sistem de furtună încălzirii globale necesită analize specifice și simulări pe computer care necesită timp, nu au fost făcute și uneori nu arată nicio legătură clară.

„Cred că trebuie, de asemenea, să nu mai punem întrebarea dacă acest eveniment a fost sau nu cauzat de schimbările climatice. Toate evenimentele din zilele noastre sunt amplificate de schimbările climatice”, a declarat Victor Gensini, profesor de Meteorologie la Universitatea Northern Illinois. „Trebuie să ne întrebăm `” în ce măsură schimbările climatice au jucat un rol și cât de probabil a fost acest eveniment să aibă loc în absența schimbărilor climatice?’”

Temperaturile neobișnuit de calde de miercuri s-au datorat în parte temperaturilor ridicate ale oceanelor din Golful Mexic, ceea ce nu s-ar fi întâmplat fără încălzirea globală, a declarat Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections, care a cofondat Weather Underground.

Sistemul a suflat în câmpiile din Colorado, unde vânturile puternice au scos puterea, au închis drumurile și autostrăzile și au întârziat sau anulat sute de zboruri. Serviciul meteorologic a declarat că o rafală de vânt de 100 mph (160 kph) a fost înregistrată pe aerodromul de la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs.