În urma lui tornado, o biserică și un pastor se întorc la Dumnezeu, slujire

După ce au ieșit din tornada violentă care le-a devastat orașul într-un tunel de sub biserica lor, Reverendul Wes Fowler și familia sa au ieșit la devastare întinzându-se pentru blocuri: linii electrice Trosnitoare, grămezi de moloz și apeluri de ajutor pe care nu le-au putut identifica în întuneric.

Mai târziu, în siguranță acasă, fiica lui a avut o întrebare care l-a lăsat lovit: „fetița mea m-a întrebat:” De ce ar lăsa Dumnezeu să se întâmple asta?”a spus Fowler, pastor senior la First Baptist Church din Mayfield.

În timp ce el crede că Dumnezeu a permis tornada să se întâmple, el nu a avut nici un răspuns cu privire la motivul pentru care comunitatea vestică din Kentucky, unde a fost botezat, a crescut și a ales să-și crească familia, nu a fost scutită de furtunile de vineri seara care au lăsat zeci de morți și comunități care se învârteau în cel puțin cinci state. Dar el a simțit că știa ce să facă în continuare: să-l glorifice pe Dumnezeu în mijlocul suferinței și să-i slujească pe cei care au nevoie.

„Este ușor să slujești Domnului când lucrurile sunt bune”, a spus Fowler. „Este mai dificil să-L slujim atunci când vremurile sunt rele și cred că este într-adevăr atunci când oamenii caută să vadă dacă credința noastră este autentică, dacă credința noastră este adevărată.”

În ciuda faptului că au suferit daune propriilor clădiri ale Bisericii, personalul și voluntarii First Baptist s — au mobilizat pentru a oferi tot ce pot pentru a ajuta supraviețuitorii să facă față consecințelor dezastrului și să rămână pe linia de plutire-carduri cadou, mâncare, generatoare, apă, o ureche de ascultare și multe altele.

Blake Schuecraft, pastor asociat, a declarat că conducerea bisericii a format trei echipe în urma furtunii: una pentru a ajuta membrii afectați ai congregației, care numără în jur de 350 Duminica; o a doua pentru a se concentra pe repararea și curățarea primului Campus Baptist; și o a treia pentru a servi comunitatea mai largă de aproximativ 10.000 de oameni și pentru a coordona ofertele de ajutor.

Un minister din Georgia a apărut cu generatoare gata să servească cafea comunității, iar first Baptist i-a invitat să-și folosească spațiul, a spus Schuecraft. El a trimis oferte de ajutor de la biserici atât de departe ca New York, precum și persoane din Florida și Illinois: „unii oameni doar încarcă ceea ce au și îl aduc aici.”

Congregația, a cărei înființare datează înainte de Războiul Civil, a fost la aproximativ două luni de la mutarea în sanctuarul său recent remodelat, vechi de aproape un secol, când a lovit tornada. Unele dintre vitraliile sale au explodat și un perete a fost crăpat, întârziind redeschiderea acestuia. Dar a fost cea mai bună dintre primele structuri Baptiste.

Peste drum, în clădirea copiilor Bisericii, pomul de Crăciun decorat din foaier a fost neatins în mod miraculos, dar cioburi de sticlă, plăci de tavan ud și alte resturi au fost împrăștiate pe podea, în timp ce muncitorii se amestecau pentru a acoperi găurile din acoperișul spațiului temporar de închinare al Congregației.

În afara și în fața uneia dintre intrările acoperite de praf, dozatoarele de cafea, crematoarele și îndulcitorii căptușeau mese pliante sub o cruce falnică într-o fereastră spartă de la etajul doi.

Debbie Samples, membru al First Baptist de aproximativ 20 de ani, a petrecut luni ore întregi preparând oală după oală de cafea care a fost înmânată în cupe de polistiren pentru echipajele de curățare a comunității și vecinilor prin ferestrele rulate ale mașinilor care se târăsc prin Centrul devastat.

Acea mică ofrandă de mângâiere era un act familiar de slujire pentru mostrele, care adesea oferă mese celor îndoliați și celor nevoiași printr-una din slujirile Bisericii. Cu inima frântă de distrugere, Samples a vrut să ajute în orice fel ar putea.

„Această biserică a fost o parte vitală a vieții noastre, dar nu este doar clădirea — este familia bisericii noastre”, a spus Samples. „Este cine ne cheamă sau pe cine chemăm când lucrurile sunt în jos … este Hristos și sperăm că putem străluci pentru el prin aceasta.”

Samples a spus că s-a înghesuit cu mai mult de o duzină de membri ai familiei și vecini în subsolul ei vineri târziu, în timp ce tornada a urlat ca un tren de marfă. Au o invitație permanentă să se adăpostească acolo, singura casă cu subsol din cartierul ei. Situată la câțiva kilometri în afara Mayfield, zona nu a fost lovită de twister — așa că a gâfâit când a văzut amploarea distrugerii din oraș.

„Imaginile nu fac dreptate la ceea ce vedem”, a spus Samples. „Este mai rău decât ne-am putea imagina vreodată.”

Și Fowler și-a amintit de teroarea din acea noapte, când el și soția sa și-au folosit trupurile pentru a-și acoperi cei trei copii în tunel, în timp ce tavanul se clătina violent, învăluindu-i într-un nor de praf.

„Probabil a durat … 30 de secunde sau mai mult. Am simțit că a durat cinci minute”, a spus Fowler. „Copiii plângeau, iar eu le spuneam verbal:” vom fi bine. Vom fi bine. Dar în mintea mea mă gândeam că s-ar putea să nu fim bine.”

În acest moment, s-au concentrat pe a rămâne în viață. Odată în siguranță, conversația lor s-a îndreptat către Dumnezeu.

Câteva zile mai târziu, în timp ce soarele de după-amiază strălucea prin vitraliile deteriorate din sanctuarul gol, Fowler încă nu avea niciun răspuns la întrebarea fiicei sale. El crede într-un Dumnezeu suveran, dar nu a putut veni cu niciun raționament teologic pentru motivul pentru care tornada a dat o lovitură atât de mortală lui Mayfield și nu unui alt oraș.

„A trebuit să mă uit la fetița mea de 8 ani, care se uită la mine pentru răspunsuri”, a spus el, „și a trebuit să spun …” nu știu. Nu știu.’”